Zabelas & Associates logo
architecture • project management • consulting
Πολιτιστικά › ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓ.ΦΩΤΕΙΝΗΣ, ΑΘΗΝΑ
 
Το κωδωνοστάσιο σχεδιάστηκε ως ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού κωδωνοστασίου της Αγ.Φωτεινής που βρίσκεται στη Σμύρνη και καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1922.
Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αρχεία και παλιές φωτογραφίες της εποχής. Η μελέτη αποκάλυψε πως το κωδωνοστάσιο αποτέλεσε εξαιρετικό παράδειγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, με συνολικό ύψος 39 μέτρων και όγκο 1.500 κυβικών μέτρων. Είχε σχεδιαστεί από τον Σμυρνιό αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη με τέτοιο τρόπο που η στοά συνιστούσε την κεντρική είσοδο προς τον περιφραγμένο χώρο της εκκλησίας, με μεγάλο άνοιγμα αρκετό ώστε να διέρχονται άμαξες.

Η μορφή, οι αναλογίες και η αρχιτεκτονική διακόσμηση του κωδωνοστασίου είναι ακριβώς ίδια με του αυθεντικού της Σμύρνης. Εκτός από τη βάση του, που είναι επενδεδυμένη με πέτρα Καπανδριτίου, τα υλικά που χρησιμοποίηθηκαν για την κατασκευή ήταν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά προκειμένου να επιτευχθεί συνολική ελάφρυνση του κωδωνοστασίου, όπως π.χ. τα διακοσμητικά στοιχεία, οι σταυροί, τα κιγκλιδώματα, ο κεντρικός τρούλος από χαλκό, κλπ. Συνολικά εγκαταστάθηκαν έξι καμπάνες, μία μεγάλη και πέντε μικρότερες, οι οποίες λειτουργούν ηλεκτρονικά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.
services offered
1996 – 1998 : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Graphics by D. Markou
Created & Powered by Microquest SA