Zabelas & Associates logo
architecture • project management • consulting
Πολιτιστικά › ΙΔΡΥΜΑ “ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ”, ΧΙΟΣ
 
Το κτίριο βρίσκεται στην πόλη της Χίου και κατασκευάστηκε ως κατοικία το 1888. Αγοράστηκε από την οικογένεια του Π.Ν.Τσάκου και εν συνεχεία αποκαταστάθηκε την περίοδο 2007-2009.

Το 2010 το όραμά του ιδιοκτήτη ήταν να μετατραπεί το κτίριο σε Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης διεθνούς βεληνεκούς. Το ζητούμενο έργο, συνεπώς, ήταν τόσο ο περιβάλλων χώρος όσο και οι εσωτερικοί χώροι να διαμορφωθούν ως ένα ζωντανό πεδίο πολλαπλών δραστηριοτήτων ανοιχτό προς την πόλη και την κοινωνία.

Στο δάπεδο του περιβάλλοντα χώρου διαμορφώθηκε κατηφορική κλίση προς τη σκηνή ενώ ο σχεδιασμός της κάτοψης του χώρου ακολουθεί κυκλική χάραξη. Βασική αρχή οργάνωσης συνιστά η διαμόρφωση μιας διαγώνιας πορείας εισόδου, η οποία οριοθετεί το ¨αμφιθέατρο¨, ενώ στο τέρμα της ορθώνεται ο τοίχος της σκηνής ο οποίος συνιστά το φόντο κάθε δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στη σκηνή και αποκρύπτει τις δευτερεύουσες χρήσεις που αναπτύσσονται πίσω από αυτόν. Για τη διακόσμηση του τοίχου της σκηνής κατασκευάστηκε μεταλλικό γλυπτό, το οποίο προσδίδει ναυτική νότα στον χώρο.
services offered
2010-2011: ΜΕΛΕΤΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου/καθορισμός χρήσεων εσωτερικών χώρων/επίπλωση
Graphics by D. Markou
Created & Powered by Microquest SA